22 februarie 2010

De la noi la Cladova

de Gala Galaction


Ipostaze ale iubirii.Gala Galaction (pseudonimul literar al lui Grigore Pişculescu, n.16 aprilie1879 Dideşti-Teleorman d.8 martie 1961,Bucureşti) a fost un scriitor, preot ortodox,profesor de teologie român)Tema nuvelei este iubirea, o iubire nebunã , declanşatoare de evenimente.Titlul “ De la noi la Cladova” reprezintã spaţiul în care are loc desfãşurarea unor suspine şi zbuciumuri .Ipostazele iubirii întâlnite în textul "De la noi la Cladova" sunt urmãtoarele :


* Iubirea ca miracol
* Iubirea ca fatalitate a destinului
* Iubirea ca pasiune maleficã
* Iubirea ca pãcat
* Iubirea ca visPopa Tonea, unul din personajele principale ale acestei opere, era un preot cu fricã de Dumnezeu şi care avea o familie numeroasã alcãtuitã din soţia sa şi cei cinci copii ai lui.Într-o zi, la biserica unde slujeşte vine la el jupân Traico însoþit de o femeie tânãrã şi frumoasã.


Jupân Traico era un om cinstit şi de încredere ,care venise la Popa Tonea pentru a-i cere o sumã de bani; Popa Tonea , care îl cunoştea foarte bine , nu a stat pe gânduri când a venit vorba sã îl ajute şi i-a dat pe loc banii de care avea nevoie.


Întâmplarea de la bisericã face ca cei doi, Borivoje şi Popa Tonea sã se întâlneascã pentru prima oarã iar între ei se înfiripã o dragoste la prima vedere.Borivoje era o femeie tânãrã care se îndrãgosteşte la prima vedere de preotul Tonea;aceasta vorbea destul de greu limba românã şi de aceea cu preotul Tonea se înţelegea mai mult prin priviri.Cu toate acestea, prin nerostire , iubirea capãtã o intensitate şi o nobleţe impresionante.


Iubirea dintre cei doi este foarte mare însã se regãseşte ipostaza iubirii ca pasiune maleficã care o îmbolnãveşte pe biata Borivoje care pânã la final moare din cauzã cã dragostea lor nu putea fi îndeplinitã. Popa Tonea, fãrã îndoialã, o iubea pe tânãra Borivoje şi ţinea mult la ea însã familia care îl aştepta acasã şi frica de Dumnezeu îl face pe preot sã se abţinã şi sã nu cadã în pãcat. Dupã cum spunea Umberto Eco : "Iubirea se naşte din privire şi se aprinde la cea dintâi vedere" , putem remarca în acest text ipostaza iubirii ca vis şi iubirea ca fatalitate a destinului.Momentul unicii fericiri a celor doi a fost ultima întâlnire ,fãrã de pãcat , cu condiţia atotdivinã şi atotcurãţãtoare.Acea ultimã întâlnire când preotul o spovedeşte pe Borivoje pe patul de moarte este groazinc de dureros atât pentru el cât şi pentru ea.Aşadar , cei doi trãiesc cu speranţa ca în viaţa de apoi sã se reîntâlneascã şi sã îşi trãiascã dragostea fãrã impedimente.

Petrişor Adriana Raluca

40 de comentarii:

 1. am luat nota 9 la romana pe referat

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. pe ce clasa erai cand ai luat nota 9 ? tot a9a?

   Ștergere
  2. Mda... A venit jumatate din clasa cu acelasi referat... Bine ca profa nu ne-a verificat :))

   Ștergere
 2. Multumesc ca ai realizat povestirea/rezumatul ascesta si ca e postat ! :) M-a ajutat mult ! Multumesc !

  RăspundețiȘtergere
 3. ma ajutat foarte mult.iti multumesc pentru acest referat

  RăspundețiȘtergere
 4. Foarte tare frate profa nu sa prins k am copiat de pe net si am luat 10 ....bravo frate ;)

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. s-a* E cam prostuță profa asta... :))))

   Ștergere
 5. Sper sa i.au si eu o nota mare....

  RăspundețiȘtergere
 6. Bun rezumat. Bravo. Sper saa iau si eu 10.. :)

  RăspundețiȘtergere
 7. Good rezumat poate o pacalesc pe Grumeza :))

  RăspundețiȘtergere
 8. da pana la urma mama sia dat seama ca am citit-o dupa net si nu dupa carte

  RăspundețiȘtergere
 9. Multumesc mult! Este super rezumatul! :)

  RăspundețiȘtergere
 10. e bunda sigur nu o sa iau nota dar multumesc

  RăspundețiȘtergere
 11. Foarte bun rezumatul . Multumesc ! :*

  RăspundețiȘtergere
 12. E foarte bun rezumatul ! :) Multumesc din suflet !
  P.s: Ce va bate limba romana pe unii ! Abia daca stiti sa scrieti ! Vai , ce au ajuns unii tineri , cata lipsa de carte !
  O zi buna va doresc ! :) <3

  RăspundețiȘtergere
 13. omg, voi il copiati asa pur si simplu si-l predati la profesori? Adica ,cel putin mie nu mi se pare normal :| Eu ma uit la rezumat doar ca sa-mi fac o idee cu ce ar trebuii sa contina, si dupa il fac manual, din carte, nu il copiez de pe net... *Facepalm*

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Lol �� Toti care sunt la scoală\ liceu îl copiază de pe net, nimeni nu mai e interesat sa facă rezumatul din cap. Decât sa citesc o carte mai bine citesc un rezumat :))))

   Ștergere
 14. foarte bun referatul :)))))))))

  RăspundețiȘtergere
 15. Este un bun rezumat , nu il copiez , dar mi-a dat niste idei foarte bune pentru a face unul singur

  RăspundețiȘtergere
 16. combinati-l cu cel de pe scribd si iese ceva fain

  RăspundețiȘtergere
 17. Boss,e misto rezumatul pentru mine(fac tema ca sa fie facuta) ata ca nu prea e rezumat....ti-ai cam dat cu parerea despre tot si nu asta presupune un rezumat,dar merci,am modificat eu un pic =)))

  RăspundețiȘtergere
 18. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

  RăspundețiȘtergere